Szanowni Pacjenci,
Prawidłowe odżywianie jest jednym z ważniejszych czynników decydujących o właściwym rozwoju i funkcjonowaniu naszego organizmu.
Rodzaj pożywienia wpływa nie tylko na odporność i długość życia, ale także na jego jakość. W Szpitalu obok żywienia podstawowego stosuje się diety lecznicze, są to diety w których żywienie z przyczyn zdrowotnych zostało dostosowane do stanu zdrowia, poprzez: produkty spożywcze, konsystencje diety oraz techniki kulinarne.
Przygotowywane są następujące rodzaje diet:
1. Dieta podstawowa
2. Dieta łatwostrawna
3. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
4. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
5. Dieta bogatoresztkowa
6. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
7. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
8. Dieta ubogoenergetyczna
9. Dieta bogatobiałkowa
10. Dieta niskobiałkowa
11. Dieta eliminacyjna
12. Dieta papkowata
13. Dieta płynna
14. Dieta płynna wzmocniona
15. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę