Szanowni Pacjenci,
Prawidłowe odżywianie jest jednym z ważniejszych czynników decydujących o właściwym rozwoju i funkcjonowaniu naszego organizmu.
Rodzaj pożywienia wpływa nie tylko na odporność i długość życia, ale także na jego jakość. W Szpitalu obok żywienia podstawowego stosuje się diety lecznicze, są to diety w których żywienie z przyczyn zdrowotnych zostało dostosowane do stanu zdrowia, poprzez: produkty spożywcze, konsystencje diety oraz techniki kulinarne.
Przygotowywane są następujące rodzaje diet:
– dieta podstawowa
– dieta łatwo strawna
– dieta łatwo strawna bogatobiałkowa
– dieta łatwo strawna niskobiałkowa
– dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa)
– dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
– dieta ubogoenergetyczna
– dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
– dieta łatwo strawna o zmiennej konsystencji